Sportevenementen trekken de aandacht en vaak ook mensen van buitenaf. Maar de kosten en opbrensten zijn niet altijd eerlijk verdeeld. Een economische impactanalyse kan daarbij helpen.

Sportevenementen kunnen verschillende effecten met zich meebrengen. Ook effecten die neerslaan op de lokale economie. Vooral als er bezoekers van buitenaf komen die zonder het evenement er niet zouden zijn geweest. Dan profiteren met name hotels, restaurants en de vrijetijdsindustrie van nieuwe bestedingen.

Een economische impactstudie kan een vertrekpunt vormen voor het gesprek met de organisaties die profiteren van het sportevenement. Zo kan een prognose van de economische impact helpen om samen met het bedrijfsleven wel of niet voor een evenement te gaan. Maar een evaluatie achteraf biedt kansen om samen na te denken hoe nog meer geprofiteerd kan worden van het sportevenement.

De economische impactstudie is een veelgebruikt evaluatie instrument doordat diverse overheden het verplicht stellen bij het verkrijgen van subsidie. Het instrument heeft zijn beperkingen maar het voordeel is dat doormiddel van vastgestelde richtlijnen goed vergelijkingsmateriaal tussen evenementen ontstaat én dat het relatief goedkoop en gemakkelijk in te zetten is.

Martijn Kamper

Adviseur spinoff sportevenementen

Projecten

Giro Gelderland, EK Volleybal, KLM Open, Zevenheuvelenloop, World Cup BMX, Marikenloop, Outdoor Gelderland, NK indoor atletiek, Jumping Achterhoek, Stevensloop, EK indooratletiek, WK Baanwielrennen, WK Paracycling, NK Wielrennen, Windmill Cup, Rush Hour

Opdrachtgevers

The Organizing Connection, Tig Sports, Nevobo, Atletiekunie, Libema Cycling, Stichting Zevenheuvelenloop, EQI, Stichting Ox, Papendal

Haalbaarheid en prognose Giro Gelderland

Wanneer organisaties ambities hebben om een grootschalig sportevenement te gaan organiseren is het essentieel om een objectief beeld te krijgen van het evenement.

Bekijk bijvoorbeeld de haalbaarheidsstudie dat we deden voor Giro Gelderland

Met behulp van onze haalbaarheidsstudie besloot de provincie Gelderland om alle drie de etappes in Gelderland te organiseren en om de tijdrit al op vrijdag te doen zodat overige in het weekend konden plaatsvinden.
Onze haalbaarheidsstudies gaan in op de doelen, organisatie, kosten, financiering, economische impact en draagvlak. Met dit totaal beeld kan een goede afweging worden gemaakt.
Vooral bezoekers van buiten Nederland leverde een belangrijke bijdrage aan de economische impact van het evenement
Veel bezoekers geven aan dat ze het evenement nog lang zullen blijven herinneren

Welke besteding trok de WK Inline Skate 2018 aan?

Eenmalige sportevenementen worden vaak voor een belangrijk deel gefinancieerd met publiek geld. Inzicht in de effecten voor de lokale economie helpt bij de verantwoording daarvan.

Bekijk bijvoorbeeld onze economische impactanalyse bij de WK Inline Skate 2018

Vergroten van de economische impact bij de KLM Open in Lingewaal

Het lokale bedrijfsleven kan profiteren van de komst van een grootschalig sportevenement maar soms gaat dat niet vanzelf.

Lees bijvoorbeeld hoe we de gemeente Lingewaal hebben geholpen om hun economisch en toeristische impact te vergroten.

We hebben bemiddeld tussen de organisatoren TIG Sports en Nederlandse Golf Federatie enerzijds en lokale ondernemers anderzijds, om opdrachten te verkrijgen of te fungeren als leverancier tijdens de KLM Open golf
Ook zijn er activiteiten en promotionele bijeenkomsten georganiseerd om een actieve verbinding te maken met omliggende gemeenten, bedrijven en stakeholders uit de regio ton

Contact. 

Het Sports & Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is gespecialiseerd in onderzoek naar de waarde van sport en bewegen voor de samenleving. Wij zijn altijd geinteresseerd in nieuwe projecten die helpen om hier meer inzicht in te verkrijgen.