Fanwaarde Veendam

Zou jij geld over hebben om de lokale bakker van een faillissement te redden? En als de bakker aan de andere kant van het land zou zitten waar je twee keer per jaar je brood ophaalt als je bij je familie op bezoek bent? Grote kans dat je denkt: “Jammer, maar dan had de bakker beter zijn bedrijf moeten runnen.” Anders is het in het voetbal. Als daar een grote sportclub failliet gaat, springen grote groepen mensen in de bres om hun cluppie te redden van de ondergang en hebben zelfs incidentiele klanten geld over voor het voortbestaan.

Door: Jelle Schoemaker

Vorige week werd bekend gemaakt dat FC Veendam failliet is. Voor vele voetbalfans uit Veendam is dit een groot gemis. Zo groot dat de weken voor het faillissement een grootschalige actie op touw werd gezet om de club te redden. Er werd in kort tijd 190.000 euro opgehaald. Het bleek niet genoeg, maar het geeft wel de economische waarde weer van een voetbalclub voor zijn fans.

Fans die geld over hebben om hun eigen club te redden. Dat is zo vreemd nog niet. De aanwezigheid van een eigen club in de nationale voetbalcompetitie voegt waarde toe aan de levens van velen. Opmerkelijker is het bedrag dat opgehaald werd door fans van andere voetbalclubs. Precieze cijfers ontbreken maar het gaat om meer dan enkele tientjes. Ondanks dat een groot deel dit mogelijk deed vanwege puntenverlies (MVV verliest zes punten door het faillissement), laat dit wel de belangrijkste eigenschap van de voetbalcompetitie zien: het sportproduct wordt mede gemaakt door de tegenstander. Je hebt je tegenstander nodig om een aantrekkelijke competitie te organiseren.

Een bakker die zijn tent moet sluiten heeft vele trouwe klanten die nu op zoek moeten naar een andere broodvoorziening. Ze hadden geen geld over om hem overeind te houden want er is een alternatief. Je haalt je brood bij een andere bakker. Zo zal het ook wel gaan met de voetbalfans uit Veendam. Ze zullen nog wel een paar maanden flink balen en het voetballen links laten liggen. Misschien kost het zelfs wel een generatie maar uiteindelijk zal een andere sportclub voorzien in de behoefte naar voetbal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *